Kun noita omenoita alkoi putkahdella puusta ihan sarjatuotantona, niin pääsin vihdoin tekemään omenapiirakkaa, joka  ainakin meillä on saanut hurjan suosion. Piirakat, joita aikaisemmin olen tehnyt ovat olleet kuivia ja maultaan aika latteita. Minusta omenapiirakan pitää olla mehukas ja omena siinä pääosassa. Tässä omenapiirakassa omenat saavat maustua ja pehmetä rapean taikinakuoren alla. Parasta tämä on hiukan lämpimänä vaniljajäätelön kanssa. 

20210828_191316-01.jpg

Mummo Ankan omenapiirakka

Pohja:

1dl sokeria

4 1/2 dl vehnäjauhoja

1/4 tl suolaa

150g voita

1/2dl vettä

Tee ensin taikina. Leikkaa voi kuutioiksi kulhoon ja lisää kuivat aineet sekaan. Murusta seos sormin ja lisää vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

1 kg omenoita

1 3/4 hillosokeria

1 tl kanelia

Ripaus suolaa

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl voita

Leikkaa omenat lohkoiksi. Sekoita lohkojen sekaan sokeri, kaneli, suola ja vehnäjauhot. Jaa taikina kahteen osaan. Painele puolet taikinasta pyöreän vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta lohkot vuoan keskelle korkeaksi vuoreksi. Vuole voi lastuja omenoiden päälle. Voitele reunat vedellä ja kaulitse toinen osa taikinaa kanneksi ja nipistele reunat kiinni. Pistele haarukalla höyryaukkoja kanteen. Sivele piiraan pinta vedellä ja ripottele päälle sokeria. Paista 200 asteessa alatasolla 15 minuuttia, laske lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia. 

Anna jäähtyä ja nauti hieman lämpimänä jätskin kanssa! 

Alkuperäinen ohje on kodinkuvalehden-sivuilta.