IMG-20211016-WA0000.jpg

Syksy on kyllä ihmeellistä aikaa. Olen jostain kuullut, että se vuodenaika milloin on syntynyt, on sen ihmisen mielestä paras vuodenaika. Silloin aika moni on varmasti syntynyt kesällä, koska aika moni nimeää kesän lempi vuodenajakseen. Itse olen syntynyt syksyllä ja minun kohdalla väite pitää ainakin paikkansa. Olen todellakin syksy ihmisiä. Ilma on happirikasta sateiden ja viileän sään ansiosta ja ulkoilu on tällöin paljon mielekkäämpää. 

Syksyssä on myös jotain jännittävää ja mystistä. Kotona lapsi odottaa jo hyvissä ajoin Halloweenia, joka minusta on ihan turha, Amerikasta kulkeutunut juhla. Onneksi täällä ei kuitenkaan tarvitse alkaa kiertää ovelta ovelle kummitukseksi pukeutuneena. Tosin pääsiäinen ja Halloween ovat puolen vuoden päässä toisistaan eli onhan se ihan kohtuullista käydä "kerjäämässä" puolen vuoden välein karkkia naapureilta pukeutuneena noidaksi tai kummitukseksi. Lapsi miettii jo hyvissä ajoin miten haluaa silloin pukeutua ja taitaahan koulussakin ollakin jotkut Halloween-kekkerit. Voisihan sitä jonkun kurpitsan tai hämähäkin laittaa kotiin koristeeksi, mutta jotenkin se vaan tuntuu niin turhalta yhden illan takia. Ja ehkä se sotii sitä perinnettä vastaan, mihin me ollaan opittu; hiljentymisen ja kunnioituksen aikaa eikä riehakkaita naamiaisjuhlia. 

Halloweenhan on Suomessa samaan aikaan pyhäinpäivän eli vainajien muistopäivän kanssa. Silloin meillä on tapana viedä haudoille kukkia ja kynttilöitä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Lueskelin pyhäinpäivän ja Halloweenin historiaa ja ennen kristillistä pyhäinpäivää Suomessa vietettiin kekriä. Silloin juhlistettiin sadonkorjuun päättymistä ja herkuteltiin sadon tuotteilla. Maatalousyhteisöissä se oli vuoden suurin juhla, jolloin pöytä katettiin hyvällä ruoalla ja palvelusväki sai vapaata. Kekri oli samalla vuoden päätös ja uuden alkavan vuoden juhla. Tiesittekö, että jo kekrijuhlan aikaan koverrettiin nauris ontoksi, jonka sisään laitettiin lampaanrasvassa kastettu tikku sydämeksi. Tuikun valo oli niin vähäistä, että sitä kutsuttiin kitupiikiksi. Siihen aikaan taikausko oli voimissaan ja tulia, soihtuja ja päreitä poltettiin pahojen henkien karkottamiseksi. Myös esi-isät haluttiin pitää tyytyväisinä ja heillekin katettiin ruoka pöytään ja lämmitettiin sauna. Amerikassa sen sijaan siirtolaiset keksivät kovertaa juuresten sijaan kurpitsoja . Kurpitsat olivat amerikkailaisten viljelykasvi, jota ei tunnettu Euroopassa ennen 1500-lukua. 1800-luvulla kekri sulautui kristilliseen pyhäinpäivään. Maanviljelykseen liittyvä juhla sai silloin uusia uskonnollisia sävyjä ja esi-isien huomioimisen perinne yhdistyi kristilliseen vainajien muistamiseen. Yleisen ilonpidon sijaan juhlasta tuli hartaan hiljentymisen aikaa.

Pyhäinpäivän aikaan myös muualla maailmassa kunnioitetaan vainajia, tosin hieman eri tavalla.  Dia de muertos eli kuolleiden päivä on meksikolainen juhla, joka on vastakohta Suomen kirkolliselle juhlalle. Riehakkaalla karnevaalilla kunnioitetaan vainajia koristeellisilla alttareilla, joissa tarjotaan ruokaa ja herkkuja, kuten sokerisia pääkalloja. Vanhojen uskomusten mukaan yhtenä päivänä vuodessa kuolleet palaisivat elävien joukkoon tervehtimään läheisiään. 

Nykyinen Halloween alkoi muodostua perhejuhlaksi 1950-luvulla. Halloween on ollut myös sadonkorjuujuhla, jota irlantilaiset maahanmuuttajat viettivät Yhdysvalloissa 1800-luvulla. Alunperin Halloween sai alkunsa kelttien talven alkamisen juhlasta, samhainista. Ja mistähän Halloween on saanut nimensä? Nimi on lyhennys All Hallows`Eve, kaikkien pyhien aatto. 

Näitä lueskellessa aloin miettiä lähteäkö itse mukaan kaupalliseen, muualta tulevaan Halloween-hömpötykseen vai pysynkö perinteitä kunnioittavassa pyhäinpäivän juhlassa hiljentyen ja haudoilla käyden. Lapsille Halloween on uutta ja jännittävää aikaa, jolloin voi turvallisesti pelätä kummituksia ja muita mörköjä. Suotakoon se heille, mutta unohtamatta kuitenkaan mikä pyhäinpäivän tarkoitus on Suomessa ja mistä sen perinteet ovat lähtöisin. 

 

Tietojen lähteenä käytin yle.fi-sivustoa.