Minulle syksy on aina ollut voimaannuttavaa aikaa. Toiset kun saavat voimia keväästä ja lisääntyvästä valosta, itse alan miettiä miten tästä valoisuudesta ja lämmöstä pitää nyt alkaa nauttia ja mitä kaikkea pitää tehdä. Loppujen lopuksi liika lämpö ja valoisuus alkavat vaan ärsyttää ja jo ulos meneminen tuntuu raskaalta. Rakastan kyllä valoisia öitä ja auringonlaskuja ja kesäisin illat onkin parhaita. Kesäiltoisin näyttäydyn hetkeksi kuorestani ja nautin auringonlaskusta ja hieman viileästä ilmasta.

Vesisade on myös mistä nautin. Silloin voi kuunnella ropinaa terassin katteessa, mennä viltin alle ja olla vaikka tekemättä yhtään mitään. Tai silloin voi leipoa. Mikä sen parempi tekosyy saada tehdä pullia kuin sadepäivä. Ja tuoreen kahvin kanssa niitä mussutella siellä viltin alla sateesta nauttien. 

Syksyssä nautin myös sen väreistä. Nyt kun olen Lapissa käynyt pariin otteeseen ja siihen hurahtanut, niin olisi ihanaa nähdä myös Lapin ruska.  Puut saavat kauniin väriloistonsa ennen kuin pudottavat lehtensä talvea odottaen. Ja se syksyn raikas tuoksu. Metsäpolulla kulkiessa on ihana vetää raikasta ilmaa sisäänsä ja nuuhkutella ilmaa. Seurata miten luonto valmistautuu talveen riisuen kaiken kesän loistonsa ja paljastavat itsestään riisutun version. 

Olen sellainen hämärähissu ja minulla on seesteisempi ja rauhallisempi olo, kun saan olla vähän hämärässä. Syksy ei tarkoita minulle, että kun on pimeää voin laittaa kaikki valot päälle kotona. Ei. Itse asiassa inhoan kirkkaita kattovaloja ja käytän mieluummin jalkalamppuja tai muita kohdevaloja. Ripustaisin myös hyvissä ajoin kausivaloja kotiin, mutta toinen osapuoli on sitä mieltä, että ne tuovat liikaa joulun mieleen ja on sitten toppuutellut minua... Ja tietenkin kynttilöitä. Niiden rauhoittavaa lepatusta voisi seurata vaikka kuinka kauan. Ne tuovat kotiin ihanasti pientä valoa ja lämpöä. Takkatuli ja leivinuuni, jotka löytyvät nyt kotoa, tuovat ihanaa lämpöä ja tunnelmaa. Viime talvi opeteltiin lämmittämään leivinuunia juuri oikean verran sään mukaan ja hyödyntämään jälkilämpöä ruoanlaitossa. Illalla uuniin laitettu riisipuuro on kyllä aamulla niin herkkua!